Kies je taal:
pt-ptnlitfresende

Zo werd indigo een populaire kleur

Indigo is al meer dan 1900 jaar een gewilde diepblauwe kleur voor stoffen, wereldwijd. Designers verwerken indigo graag in textiel. Consumenten dragen de indigo kleur dagelijks. Toch staan we weinig stil bij de geschiedenis van indigo. Wanneer is indigo ontstaan en hoe gebruiken we het? Daarover valt veel te vertellen.

 

De oorsprong van indigo kleur

Indigo is een eeuwenoude kleur, ontstaan als natuurlijke kleurstof uit tropische plantensoorten. De herkomst van Indigo ligt vermoedelijk in Aziatische landen als Japan, India en China. Deze landen kweekten op grote schaal het plantengeslacht Indigovera, ten behoeve van de indigo kleur. Deze plant was van allen het makkelijkst verkrijgbaar.

Indigo vond in de vijftiende eeuw zijn weg naar Europa, via de Portugese reiziger Vasco da Gama. Europese landen verwelkomden deze plant gretig en de vraag naar Indigo rees snel. Vele werelddelen richtten daarom indigo plantages op om continuïteit in levering van de indigo kleur te waarborgen.

 

´Tot 1900 was natuurlijke indigo de enige bron van de indigo kleur.´

 

Tot het jaar 1900 was natuurlijke indigo de enige bron van deze kleur. Het natuurlijke uittreksel proces was erg duur. Het kon gedurende de industriële revolutie, niet de massale hoeveelheden bieden die nodig waren voor de kledingindustrie. Daarom zijn chemici onderzoeken gestart naar synthetische vormen van indigo.

 

Indigo fabrics

 

Van indigo naar synthetisch

Waar landen vroeger massaal natuurlijke indigo kweekten, wordt deze kleur nu wereldwijd verworven in synthetische vorm. Ofwel, aniline. Aniline is uitgevonden in het jaar 1880 door de Duitse scheikundige Adolf von Baeyer. De chemische indigo structuur is drie jaar na ontwikkeling bekendgemaakt en in 1897 in gebruik genomen als productietechniek.

De ontwikkeling van synthetische Indigo leidde tot een nog grotere toename van indigo in de textiel productie. In 2002 werd wereldwijd ongeveer 17.000 ton indigo geproduceerd. Rond 1913 was het natuurlijke indigo vrijwel geheel vervangen door synthetisch indigo.

 

´In 2002 werd wereldwijd ongeveer 17.000 ton indigo geproduceerd.´

 

Inidgo´s unieke eigenschappen

De indigo kleur wordt gebruikt voor verschillende textiel toepassingen. Populaire toepassingen zijn het verven van spijkerstoffen, navy blue wol en garen voor verschillende doeleinden.

 

Indigo heeft vele unieke eigenschappen. De diepblauwe kleur hecht zich niet bijzonder sterk aan textiel vezels. Hierdoor creëer je kenmerkende effecten als een slijtage look door de stof herhaaldelijk te wassen. Wanneer getwiste garens worden geverfd, is te zien dat de binnenlagen ongekleurd blijven. De kleur leent zicht dus perfect voor denim en karakteristieke shirts.

 

Indigo denim kleurkaart

 

Indigo voor overhemd stof

Al met al heeft deze diepblauwe kleur veel kenmerkende eigenschappen en een lange historie. Wilt u zich verder laten adviseren over indigo stoffen voor overhemden? De Tootal collectie bestaat uit een gevarieerd aanbod van indigo tot blauwe kleuren. Neemt u gerust contact op met ons sales team!