Kies je taal:
pt-ptnlitfresende

Slub Stoffen

Een onvolmaakte, imperfecte stof met een speciaal effect. De slub! Een slub stof is te herkennen aan zijn asymmetrische, oneffen garen. Deze garensoort behoort tot de effectgarens. Effectgarens hebben een oppervlakte structuur die afwijkt of kleuren die afwijken van de standaard garens.

 

Hoe ontstaat een slub garen?

Slub garens ontstaan, wanneer de snelheid van de bodem rollers op het spinframe wordt veranderd. Daardoor ontstaan er dikkere stukken in de garens op verschillende plekken. In de 19e eeuw werden garen nog gesponnen met de hand. Hierdoor kwam het vaker voor dat een garen ongelijke diktes had. Door de komst van de spinmachines, werd dit probleem opgelost.

 

Hoe is de slub populair geworden?

De garens van een slub zijn op een bepaalde plek dikker. Dit zorgt voor een speciaal effect wanneer je deze garens gebruikt bij het weven van een stof. Eerst werden garens met een ongelijke dikte gezien als een verkeerde of foute garen. Later is het gebruik van slub garens in stoffen een trend geworden, als look-a-like van de linnen stoffen. De slub garens waren eerst alleen te vinden in de natuurlijke stoffen zoals; katoen, linnen en wol. De moderne machines van tegenwoordig kunnen een slub effect creƫren bij synthetische garens, om het zo een natuurlijke look te geven.

Er zijn meerdere soorten effectgarens. Deze garens worden meestal toegepast in stoffen voor onder andere: casual shirts, gordijnstoffen, meubelbekleding en allerlei andere modieuze artikelen. De Tootal fabrics slub stoffen collectie is te vinden in verschillende samenstellingen en kleuren.

 

Slub stoffen