Kies je taal:
pt-ptnlitfresende

” Say Aloha ”

Hoewel de herfst zijn intrede heeft gedaan in Nederland, zijn wij bij Tootal Fabrics in tropische sferen. De nieuwe tussencollectie is vanaf heden online verkrijgbaar, waarbij prints centraal staan. De Hawaï print kennen we nog vanuit de jaren 80. Het aloha shirt, vaak een Hawaï-shirt genoemd, is een kledingstuk met tropische patronen dat oorspronkelijk uit Hawaï komt. De shirts zijn bedrukt met een kleurrijk patroon, hebben een kraag en meestal korte mouwen.

 

De geschiedenis van de Hawaï print

Missionarissen uit Hawaï introduceerden een eenkleurig werkshirt, palaka, voor mannen. Dit werd gemaakt van tapa. Tapa (of tapa kakau) is een kledingstof vervaardigd uit boombast. Na verloop van tijd werden er patronen toegevoegd aan het werkshirt. Deze patronen bestonden voornamelijk uit ruiten maar veranderden in subtiele prints.

 

“Tapa is een kledingstuk vervaardigd uit boombast’’

 

Toen in de jaren twintig Amerikaanse toeristen de eilanden aanmeerden met cruiseschepen, werden de eerste op deze kleding geïnspireerde shirts verkocht. Het shirt populariseerde verder toen soldaten de Hawaïaanse shirts na de Tweede Wereldoorlog meenamen uit de Pacific en Azië.

In 1946 was het in Honolulu toegestaan om in de zomermaanden een aloha shirt te dragen. De zakenwereld was hier erg op tegen, hoe warm het ook was, een zakenman moest een pak met een das dragen. Maar de stad Honolulu en later het gehele eiland, stond het dragen van het aloha shirt toe van juni tot oktober.

In de vroege jaren zestig kwamen ontwerpers met subtiele ontwerpen. Kledingbedrijven begonnen een campagne om ‘’Aloha Friday’’ te introduceren. Deze traditie deed zijn intrede in 1966. Op ‘’Aloha Friday’’ mochten werknemers een aloha shirt dragen. De traditie is overgeslagen naar het vaste land waar het veranderde in ‘’Casual Friday’’.

 

‘’ Op Aloha Friday mochten werknemers een aloha shirt dragen’’

 

Hawaï print in het huidige modebeeld

Uitgesproken prints zijn niet meer weg te denken uit het huidige modebeeld. In de nieuwe tussen collectie van Tootal pakken we dan ook groots uit met verschillende prints, zoals ananassen, grote bladeren en tie-dye geïnspireerde prints.
Door de lichte kleuren combinaties voelt deze collectie erg zomers aan, maar is in de winter ook goed te dragen. Durft u het aan? Say aloha en bestel één van onze prints! Wilt u meer informatie over onze stoffen? Neemt u gerust contact op met ons sales team.

 

shirt_a159-20-19400shirt_a159-20-19401