Kies je taal:
pt-ptnlitfresende

Kleurgroepen

Bij Tootal zijn stoffen onderverdeeld in 5 kleurgroepen van licht naar donker; wit, pastel, medium, donker en extra donker.

Deze onderverdeling vindt de oorsprong in de manier van verven van de stoffen. Er zijn verschillende manieren om stoffen te verven; dit kan op enig moment gedurende het proces gebeuren. Zo kan textiel geverfd worden als vezel, als garen, als doek en als kledingstuk. Bij Tootal vind je de stoffen die zijn gekleurd door middel van stukverf, garenverf en print.

Bij stukverf wordt het doek in neutrale kleur geweven. Pas na het weven wordt het in de gewenste kleur geverfd. Dit is een veel voorkomend procedé voor de poplin / platbinding doek.

Bij garenverf wordt het doek geweven in gekleurde garens. Zo komt het doek reeds in de juiste kleur van de weefgetouwen. Deze manier van verven wordt vaak gebruikt bij dobbies en natuurlijk bij de multi-colour dessins.

Het verschil tussen deze twee soorten stoffen is terug te vinden in de prijslijst. Stoffen van garenverf hebben slechts 1 prijs voor alle kleuren. Daarentegen zijn stukverf stoffen samengesteld uit kleurgroepen. Deze codes zijn ook op onze kleurkaarten terug te vinden als extensie achter het kleurnummer. Hoe donkerder de kleur, hoe duurder de stof.

Soms kunnen kleuren die op het eerste oog helemaal niet donker lijken, toch in kleurgroep “donker” vallen. Bijvoorbeeld een knalgele kleur, een felgroen of brandweer rood. Echter, deze kleuren hebben relatief veel kleurstoffen nodig om tot de juiste tint te komen, soms zelfs evenveel als een donkerblauwe kleur of zwart.

Ben je nieuwsgierig geworden welke lichte kleuren toch als donker verkocht worden? Vraag naar onze catalogus en zoek op “piece dyed” stoffen.

Kleurgroepen voor textiel