Kies je taal:
pt-ptnlitfresende

Kies en keur de kleur

Wat zou de wereld zijn zonder kleur? Kleuren maken het leven een stuk vrolijker, want zonder kleuren wordt alles wat we zien een saaie vertoning van vormen. Maar kleur kan het leven ook een stukje ingewikkelder maken, denk maar aan kleurenblindheid en de verwarring die door de subjectiviteit van kleuren kan ontstaan.

Dat moet het bedrijf Pantone ook gedacht hebben, toen zij in 1963 hun eerste publicatie van kleurcoderingen uitbrachten. Deze PMS (Pantone Matching System) coderingen zijn vastgelegd en de uitgangsbasis voor alle partijen in een ontwerp- en productieproces met kleuren. Het doel van dit “Matching System” is het reproduceren van een bepaalde kleur. In eerste instantie werd dit systeem vooral gebruikt in de grafische wereld, maar intussen is de catalogus uitgebreid naar allerlei andere vakgebieden, waaronder de textiel. De enorme hoeveelheid aan verschillende kleuren in de textiel is in de loop der jaren enorm toegenomen, daarom gebruiken we in de textielwereld speciale kleuren waaiers met extensie: TC = Textile Cotton & TP = Textile Paper. Pantone heeft met dit systeem het ontwerpen, benaderen en reproduceren van kleuren in de textiel een stuk gemakkelijker gemaakt.

Wilt u de Pantone kleuren bekijken, maar u heeft geen kleurenwaaier? Klik dan op de volgende link, die u verwijst naar de textiel Pantone kleuren: http://www.pantone.com/pages/pantone/colorfinder.aspx?mm Wees er altijd op bedacht dat deze kleuren enigszins kunnen afwijken van de werkelijkheid. Dit komt door de verschillende instellingen en resoluties van beeldschermen. Er blijven namelijk kleine verschillen bestaan tussen papieren en stoffen versies.

Mocht u een “special make” willen bestellen op basis van een Pantone kleur; let er dan op dat u het correcte achtervoegsel (TC of TP) vermeldt.

How-to-be-a-scholar-in-colour