Kies je taal:
pt-ptnlitfresende

Van katoenveld naar stof naar shirt

Van katoenveld naar stof naar shirt

Van zaad tot stof naar shirt

Shirts, korte broek, lange jeans, hemden, T-shirts, hotpants, jurken noem maar op. We vinden het de normaalste zaak van de wereld, dat wanneer we maar willen we fysiek en online kant en klare kleding kunnen kopen en dragen. We kunnen ons bijna niet meer voorstellen dat het ooit anders is geweest. Zeker sinds de online webshops ons shopgedrag totaal hebben veranderd. Ondanks dat deze online platformen en technische ontwikkelingen alles makkelijker en sneller hebben gemaakt, waarbij kleding binnen handbereik te verkrijgen is, is het basis proces van zaad tot stof en van stof tot shirt nog steeds hetzelfde.

Het begint zo….

Katoenplantages vind je veelal in warme landen, dat komt omdat de katoenplant (Gossypion) naast veel water ook veel warmte nodig heeft. Na een aantal maanden zal er een veld volgroeide katoenplanten ontstaan. De zaden die aan de katoenplant groeien, ontwikkelen zich uiteindelijk tot wat wij kennen, een pluizige katoenbol. Het katoen wordt daarna geplukt. Het katoen kan met de hand worden geplukt of met een machine. Deze machine scheid de katoen vezels van de katoen zaden. De katoen vezels worden gebruikt voor het maken van de katoen stof. De zaden van de katoenplant worden weer opnieuw gezaaid of er wordt katoenolie van gemaakt.

Spinnen

Om katoen tot een bruikbaar materiaal te maken, wordt het gesponnen. Spinnen is de eerste stap voor het produceren van textiel. Het katoen wordt ontwikkeld tot bruikbare garens. Tijdens dit proces wordt ook de samenstelling van het garen bepaald. De samenstelling kan geheel uit katoen bestaan, gecombineerd met een kunstmatige vezel. Kunstmatige vezels worden op een chemische manier ontwikkeld. Het spinnen wordt gedaan met een machine, die de vezels in elkaar draait. Dit proces heet daarom ook vezelgaren spinnen. De spin methode die wordt toegepast, wordt bepaald door de samenstelling van de vezels. Het spinnen van de garens wordt gedaan in een spinnerij. De werking van een spinmachine werkt hetzelfde als met de hand, het gaat alleen veel sneller en is efficiënter voor de productie.

Twijnen en twisten van katoen

Vaak is een gesponnen draad te dun of te zwak, dan worden twee enkele garens in elkaar gedraaid. Dit proces heet het “twijnen” van garens. Deze getwijnde draden worden de basis van de stof. De garens kunnen op verschillende manieren in elkaar worden gedraaid. De manier van twisten bepaalt de structuur van het garen en tevens het resultaat wanneer de garens tot een stof worden geweven. Daarnaast is er een verschil tussen gekaard en gekamd katoen (en of wol). Gekaard katoen/ wol heeft een meer pluizige uitstraling en voelt tevens ruw aan. Het gekamde garen is zachter en compacter en heeft een gladde uitstraling.

Weven van stoffen

De verschillende manieren van weven leiden tot volledig verschillende stoffen, ondanks dat het van hetzelfde materiaal is gemaakt. Ook de samenstelling en manier van spinnen speelt hierbij een rol.
Het weven van de stof gebeurt tegenwoordig met een weefmachine. Op het weefgetouw worden parallel aan elkaar een aantal draden gespannen, de ketting of schering. Vervolgens worden er horizontaal draden door de ketting gevlochten, de inslag. Door deze mechanische manier van weven kan er op hogere snelheid gedraaid worden en het creëert de mogelijkheid een grotere weefbreedte te produceren. Met verschillende inslagtechnieken om ketting of schering en de inslag samen te voegen tot een stof, ontstaan er verschillende soorten stoffen.

Verven, printen en finishen

Nadat er van de garens een stof is geweven ligt er een basis stof. Deze kan dan worden bewerkt door het te verven en een finish laag toe te passen. Ook kan het designed worden door er printtechniek op toe te passen. Voor het verven van een doek gebruikt men verfapparatuur, zoals een jigger, haspel, de jet- of düsen verfmachine of het product wordt geverfd in een tumbler( soort centrifuge), maar waarvan de trommel met het materiaal in het verfvlot draait. Op verschillende manieren door een kleurbad gehaald met kleurstoffen bewerkt. Tijdens het verf proces zijn temperatuur en tijd belangrijk.

Van stof naar shirt

Het proces van zaadje tot stof is nu afgerond. Bij het inkopen van een stof wordt er op meerdere elementen gelet. Een kleermaker is namelijk zeer geïnteresseerd in de kwaliteit van de garens, omdat deze de kwaliteit van de stof bepalen. Ook het weeftype (soort stof), de samenstelling van garens, gewicht en kleur spelen een belangrijke rol. Verschillende stoffen kunnen worden gebruikt voor meerdere eind producten. Ook dit bepaalt de keuze voor een bepaald soort stof. Na het kiezen van in dit geval een shirt stof, wordt er een patroon gekozen. Het patroon wordt uit de stof geknipt, in elkaar gezet en ontwikkeld tot een shirt. De productie van shirts kan gebeuren in grote productiefabrieken of speciaal met de hand en op maat gemaakt.

Tootal fabrics biedt een eindeloze keuze aan kwaliteitsstoffen voor verschillende eindproducten. Welke stof is jouw favoriet?