Kies je taal:
pt-ptnlitfresende

Katoen

COTTON

Cotton – Algodón – Algodão – βαμβάκι – Baumwolle – Bavlna – Bawelna – Bomuld – Bomull – Coton – Cotone – хлопок – pamuk – памук – Puuvilla – قطن

Katoen, een product dat al meer dan duizenden jaren wordt gebruikt. Onderzoekers denken dat de Egyptenaren al katoen gebruikten in het jaar 12.000 v. Chr. Ongeveer 3000 v. Chr. wordt het volgende geschreven over katoen uit India, door de Griekse historicus Herodotus: “Er zijn daar bomen die in het wild groeien en het fruit daarvan is een wol die mooier en beter is dan die van schapen”.

Hoe wordt katoen stof geproduceerd?

Katoen is een eenjarige plant die ongeveer 3mtr hoog kan worden. Een katoenplant houdt van een warm en vochtig klimaat; een vorstvrij periode van wel 6 maanden en zo’n 900mm water per oogst, wat neer komt op 2.6% van het wereldwijde waterverbruik. Na de bloei komen de vruchtschalen tevoorschijn, die na ongeveer 8 weken openbarsten. Hieruit komt de katoen tevoorschijn. Per plant kunnen gemiddeld zo’n 100 katoenbollen geoogst worden.

Voor de oogst worden de katoenvelden zoveel mogelijk ontbladerd om zo verontreiniging te minimaliseren. Het oogsten wordt tegenwoordig veelal gedaan met het gebruik van enorme plukmachines. De geplukte katoen wordt tot een grote baal geperst, waarna het pluis en de korte stukken er in de katoenfabriek uitgehaald worden. Dan wordt de katoen gewassen en gekamd. De draden die hieruit ontstaan gaan naar spinnerijen, die het tot garen spinnen. Dit garen wordt verwerkt tot textiel, door het te weven of breien. De gemiddelde vezellengte (stapellengte) van katoen varieert van 10 tot 50 mm. Dit is afhankelijk van het soort katoen en herkomst. De langste katoen garen zijn het meest geschikt voor fijne gladde garens en zijn vrij duur.

Met een productie van 25,5 miljoen balen per jaar, is China de grootste producent van katoen in de wereld. Daarna volgen de Verenigde Staten (17,6 miljoen balen) en India (12,5 miljoen balen). Dit samen is ongeveer 60% van de gehele katoenproductie in de wereld. Daarnaast kennen we Australië, Egypte, Brazilië en Peru als grote leveranciers.

Wat heb je nodig voor een katoen shirt?

Eén katoenen shirt bestaat uit zo’n 240 gm katoenvezels. Voor de productie hiervan heb je nodig:

  • 35 m² katoenveld;
  • 1270 ltr water;
  • 57 gm meststoffen;
  • 100 gm pesticiden.

Ondanks de ontwikkeling van kunstvezels mag katoen nog steeds rekenen op een marktaandeel van 50% van het totale textielverbruik. Ongetwijfeld spelen hierbij de vele voordelen van katoen een rol zoals: een zeer goede verspinbaarheid, zeer goed te verven garen, zeer goed te wassen (wel krimp- en kreukgevoelig), sterk en slijtvaste stof, een goede vocht absorptie en draagt prettig op de huid.

Tootal’s katoenen collectie

Tootal heeft een uitgebreide katoenen shirting collectie. Deels houden we deze op voorraad volgens het principe N.O.S. (never out of stock) en deels brengen we twee keer per jaar een seizoen collectie uit; Spring Summer & Autumn winter.