Kies je taal:
pt-ptnlitfresende

Bepaal de grondstof met brand of waarneming test

Er zijn verschillende manieren om de eigenschappen van een stof te kunnen identificeren. Dit kan aan de hand van een brandproef en bevochtigingsproef.

Hoe werkt de brandproef?

  • U neemt een draad van de stof en steekt dit aan met bijvoorbeeld een aansteker of lucifer;
  • Kijk vervolgens naar het vlamgedrag en bepaal de ontstane reuk.

Plantaardige grondstoffen, zoals katoen, geven bij verbranding de reuk af van verbrand papier. De draad vat vlam en brandt vervolgens snel op. De asrest is zacht. Bij een blend, met een samenstelling van Polyester Katoen, zie je een roetende vlam. De asrest is gedeeltelijk hard en gedeeltelijk zacht.

Volsynthetische grondstoffen, zoals polyamide en polyester geven een harde asrest. Polyamide geeft een aromatische geur af en de vezel smelt voor de vlam. De vlam is niet-roetend. Polyamide grondstof komt praktisch altijd in filamentvorm (stof met synthetische garens) voor. Bij verbranding van polyester ziet men een roetende walm en een harde asrest. Deze grondstoffen komen voor in blends, in vezelvorm en soms in filamentvorm.

Hoe werkt de bevochtigingsproef (waarnemingsproef)?

Een andere manier om de eigenschappen van de stof te bepalen is met de bevochtigingsproef. Je neemt een draad van de stof tussen duim en wijsvinger van beide handen. Door middel van een druppelpipet laat je water druppelen op het midden van de draad. Vervolgens probeer je de draad stuk te trekken en kijkt waar de draad breekt. Indien de draad alleen katoen bevat zal de draad wanneer het nat is sterker zijn dan wanneer het droog is. Een synthetische stof is nat en droog even sterk.

Bepaal de grondstof van je stof